Stackars får! Får ska inte skjutas med katapult, får ska springa omkring och vara lyckliga och vifta på svansen, om de har någon sådan. Finländska får har inte svans, walesiska får har svans, hur är det med nyzealändska får?
Vi hade ett bra glöggrecept, men då jag och mamma rotade genom skåpen hittade vi det inte... Här är dock ett annat, obeprövat.
Till en liter glögg behövs:
1 flaska rödvin
2 kanelstänger
10–12 kryddnejlikor
10–12 kardemummakärnor
1/2 dl strösocker
1 dl vatten
1 dl brännvin eller vodka
Gör så här:
1. Lägg kanelstänger, kryddnejlikor och kardemummakärnor i en kastrull. Häll i vattnet.
2. Koka upp blandningen och sänk sedan värmen så att vattnet sjuder.
3. Häll i socker och rör runt tills sockret har löst upp sig.
4. Låt puttra i 5–6 minuter.
5. Ta kastrullen av värmen och sila bort kanel, kardemumma och nejlikor. Lagen är nu färdig.
6. Blanda lagen och vinet och värm upp tills det nästan kokar.
7. Ta kastrullen av värmen och blanda i en deciliter brännvin eller vodka om du vill ha en starkare glögg.
8. Serveras rykande het tillsammans med russin och mandel.
Salmiak är för övrigt gudarnas gåva till människorna. Och ett av de vackraste orden som finns. Någon gång ska jag testa röka salmiak.